va rog un sfat

discutie din Sfatul Stomatologului.ro : Buna ziua, Va rog o lamurire intr-un aspect : port aparat dentar fix de aproape un an, am avut ...

Reveniti   Sfatul Stomatologului.ro > Zona articolelor si intrebarilor > Stomatologia explicata > Aparate ortodontice dentare

Raspundeti

LinkBack Uneltele subiectului
Vechi 04-03-2011, 09:35 AM   #1
va rog un sfat
dan1 dan1 este offline 04-03-2011, 09:35 AM

Buna ziua,
Va rog o lamurire intr-un aspect : port aparat dentar fix de aproape un an, am avut incisivii laterali superiori, daca am zis bine, foarte strambi. Initial medicul ortodont mi-a spus ca trebuie sa-mi faca extractii pe arcada superioara, dar deja a trecut aproape un an de cand port aparatul timp in care dintii s-au indreptat si arata bine, dar problema este ca, calca cu mult peste arcada inferioara, avand un fel de overbite. Am vorbit cu ortodontul care este procedura prin care sa reduca overbit - ul si nu mi s-a parut prea sigur in a lua o decizie, la modul ca mi-a spus ca incearca sa rezolve problema in continuare prin montarea acelor arcuri, iar cand am insistat cu intrebarea daca va avea efectul dorit mi-a spus ca trebuie extractii.M-a debusolat complet, mai dificil este ca, daca nu l-as intreba nimic, mi-ar pune arcuri la nesfarsit, nemaispunand nimic nici de extractii, nici de overbit, de nimic. Nu mi-a facut niciodata masuratori la arcade, sa vada evolutia sau sa adopte o strategie. Intrebarea mea este ca daca mi-ar face extractii ale premolarilor la arcada superioara, eu deja avand aparatul de aproape un an, timp in care au avut loc ceva miscari importande de dinti pe acolo, o noua activitate a dintilor nu ar avea un efect negativ asupra stabilitatii si sanatatii dintilor.
Va rog dati-mi un sfat, o lamurire.
Mentionez ca am 33 de ani si o stare generala a dintilor buna, m-am ingrijit de dantura in timp.
Multumesc si imi cer scuze de mesajul asta lung, dar reflecta nelinistea si nesiguranta in care ma aflu.

dan1
In vizita
Data inscrierii: Mar 2011
Loc: iasi
Vizualizari: 479
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Raspundeti cu citat
Vechi 04-03-2011, 12:22 PM   #2
Medic stomatolog

Data inscrierii: Oct 2008
Varsta: 33

Buna ziua
Purtati aparat fix numai pe arcada superioara?
Cred ca va referiti la overjet, adica pe romaneste, cat de mult depaseste in sens antero posterior arcada superioara pe cea inferioara. Overbite-ul este in sens vertical, cat de mult sunt acoperiti dintii inferiori de catre cei superiori.
Metodele cele mai uzuale de reducere a overjet-ului sunt intr-adevar extractiile compensatorii la arcada maxilara, sau propulsia mandibulei, adica aducerea maxilarului inferior mai spre anterior, prin diferite metode, de la elastice intermaxilare, care se poarta intre cele 2 aparate(asta daca aveti aparat si jos) pana la metode chirurgicale, chirurgie ortognatica.
V-as sugera sa discutati foarte specific su ortodontul dvs, sa-i spuneti ce va deranjeaza si daca raspunsurile dansului nu va satisfac, puteti oricand soicita o alta opinie.
Mult succes
Vechi 04-03-2011, 12:57 PM   #3
In vizita

Default dan1

multumesc frumos pentru raspuns, eu intrebam daca, in caz de extractii, noile activitati de deplasare ale dintilor nu vor avea afect negativ asupra stabilitatii si sanatatii dintilor, si daca osul se mai reabsoarbe normal.
Port aparat si pe arcada inferioara.
Multumesc frumos,
dan1 este offline   Raspundeti cu citat
Vechi 04-03-2011, 01:40 PM   #4
Medic stomatolog

Deplasarea dintilor se face prin resorbtie si apozitie osoasa. Dupa deplasare in pozitia finala urmeaza o etapa pasiva a tratamentului, cand dintii sunt mentinuti cu aparatul fara sa se mai efectueze modificari, pentru a se obtine stabilitatea rezultatului, prin depunere de os in jurul radacinilor.
Daca deplasarile sunt de mare amploare, pe langa resorbtia osului poate sa para si o mica resorbtie radiculara, dar asta in general nu are nici o importanta clinica, adica pacientul nu are nici o simptomatologie neplacuta.
Poate v-am dat prea multe date teoretice.
Succes din nou
Vechi 04-03-2011, 01:47 PM   #5
In vizita

Multumesc pentru raspuns.

---------- Mesaj scris la 02:47 PM ---------- Mesajul precedent a fost scris la 02:44 PM ----------

O ultima intrebare, nu vreau sa suna a consult gratuit, elaticele intermaxilare au vre-un efect la varsta mea? 33ani, nu sunt oasele prea "formate" ?
Multumesc frumos!
dan1 este offline   Raspundeti cu citat
Vechi 05-03-2011, 07:30 AM   #6
Medic stomatolog

Elasticele intermaxilare, in cazul dvs ar deplasa mai mult dintii, arcadele dentare intre ele, si/sau sa incline dintii. Adica pe cea superioara usor spre inapoi, iar pe cea inferioara spre inainte. Depinde cat de mare e necesarul de deplasat. Pot sa nu fie suficiente daca overjetul e prea mare. Atunci se indica extractii sau chirurgie.

Raspundeti

Bookmarks

Tag-uri
rog, sfat
Uneltele subiectului

Timpul este GMT +2. Acum este: 05:44 PM.